Telefon 20-9722-298

Életrajzok

Yip Man Nagymester

Yip Man Nagymester

Yip Man nagymester 1893. október 14-én született a Ching dinasztia alatt, a Kwantung tartományban található Fatshan városában. Eredeti neve Gei Man; 3 testvére volt, bátyja Gai Gak, két húga Wan Mei és Wan Hom. Hat éves korától Chan Wan Shun-tól (Pénzváltó) tanult, a legfiatalabb és egyben utolsó tanítványa volt. 1905-ben elhúnyt Chan Wan Shun, de a halála előtt Ng Chung Sao-t bízta meg az ifjú Yip Man oktatásával. 1908-ban egy rokona lakáshoz segítette Hong Kong-ban, a Kane Road-on, ahol a St. Stephen College ösztöndíasaként tanult. 1909-1913 között Leung Jan egyik fiával Leung Bik-kel is találkozott, 4 évig tanult tőle, és ezért Yip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta.

Több mint húsz éven át, 1914 és 1937 között, Yip Man nagymester főleg a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozott. Elvette feleségül Cheung Wing Sing-et (aki a Ching dinasztia egyik miniszterének leszármazottja), 4 gyermekük született: fiai Yip Chun (Yip Hok-Chun), Yip Ching (Hok Ching) és lányai Ar Sum és Ar Wun. Munkáján kívül sok más mesterrel is találkozott és edzett, köztük található Yuen Kay-San, Yiu Choi és Tong Kai. A mester kertjét azóta a kormány megvásárolta és múzeummá nyilvánította.

1937-1945-ig a japán megszállás alatt Yip Man Fatshanban élt és megszállóik ellen küzdött. Mikor szülőfaluját elfoglalták, ellenállt és nem hódolt be a bábkormánynak. Egy barátja, Chow Cheng Chung látta el időről-időre élelmiszerrel családját. A nagymester ezt meg akarta hálálni neki és ezért kezdte el tanítani fiát Chow Kwang Yiu-t. 1941 és 43 között Wing Onban oktatott és itt tanította az első generációt: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.
A japán kapituláció után csak 1948-ban kezdett újra tanítani, egyik barátját Tong Kai Pang Nam-ot a Fatshani Cheung Yee Atlétikai Egyesületben. 1949-ben Mao elől Yip Man nagymester Macaon keresztül Hong Kong-ba emigrált. Majd 1950 júliusában kezdett el oktatni Kowloonban, a Dai Lam utcában az Éttermi Dolgozók Egyesületénél. Az elso osztályában csak nyolc tanulója volt, köztük Leung Sheun és Lok Yiu. Mindannyian éttermi dolgozók voltak és ezért hívják ezt a szakaszt az "Éttermi Dolgozók Egyesülete első fázisának". A szakszervezetnek is dolgozott Hong Kong-ban.
1953-ban a szakszervezeti választások miatt átköltöztette iskoláját a Hoi Tan utcába. Elkezdett magánórákat is adni a Három Herceg Templomában, a Yue Chow utcában. 1954-ben újra elkezdte tanítani az Éttermi Dolgozók Szakszervezetének tagjait, ez alatt tanult nála Lo Man Kam és Kan Wah-Chit (Victor Kan). 1955-1957 között visszaköltözött Kowloonba és itt volt tanítványa Lee Siu-Ling (Bruce Lee), Hawkins Cheung és sokan mások. 1957 és 1963 között számos helyen tanított és adott magánórákat, Sau Kai-Wan és Shun Kei Fazekasmuhelyében, a Tai Po Road 61 szám alatt, Lee Chang Ok Chuenben és a Yee Wa szabóságban. Ekkor tanultak nála Cheun Yiu-Wing, Chan Wun Lam, Kwok See-Yan és Peter Chang.

1963-ban az iskola a Tai Sang Étterem első emeletére költözött, a Tai Kok Tsuiban lévő Fook Chuen utcába. A legtöbben átjöttek ebbe az épületbe tanulni a mestertől. A mester ekkor a rendőrségen is oktatott a Hin Hing utcában, San Po Kong-ban. Köztük volt Tan Sang, Lee Yiu-Fei, Wong Kok és sokan mások.

1965-ben az iskolát bezárta és Yip Man nagymester visszaköltözött a Tong Choi utcába. Már nem oktatott aktívan, de magánórákat még adott otthonában.

Megalapította 1967-ben a Ving Tsun Athletic Association-t, az első bejegyzett harcművészeti egyesületet. Utána több különböző helyen oktatott, a Chen Wei Hongs lakásban a Waterloo Roadon és a Chi Yau Roadon, és asszisztensei voltak Jun Ching-On, Fung Hon és mások. Először fogadott a mester tanítványának nőt, Ng Yuet Dor-t. A Siu Fai To-n és Yip Sing-Cheuk házában oktatott még ügyvédeket is. Ez volt az utolsó hely, ahol a nagymester kung fu-t oktatott.

Az 1960-as és '70-es években Yip Man mester utolsó tanítványa prof. Leung Ting mester volt, ő lett a Wing Tsun kung fu rendszer örököse, Yip Man nagymester utódja. Si-jo Yip Man 1972. december 1-én, 79 éves korában hunyt el otthonában, a Tong Choi utcában.Professzor Leung Ting

Leung Ting Nagymester

Professzor Leung Ting a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség vezetője és az egyetlen nagymestere. A Hong Kong-i Baptista középiskolában érettségizett és kínai és angol nyelvtanból szerzett diplomát 1973-ban. Amellett hogy a Wing Tsun rendszert népszerűsítette világszerte, és sorra vívta ki az elismerést, 1979-ben szerezte meg a filozófia doktora címet az Amerikai Egyesült Államokban. 1997-ben a Bolgár Sport Akadémia a Harcművészetek díszdoktorává avatta.

Professzor Leung 13 évesen kezdte a Wing Tsun tanulmányait, ami már fiatalon is magával ragadta. 20 éves volt amikor Si-Jo Yip Man (Bruce Lee mestere) elfogadta magántanítványának és ő lett a "bezárt ajtajú tanítvány". Leun Ting mester az egész életét a Wing Tsun Kung Fu-ra tette fel. Mára az általa vezetett és alapított Nemzetközi Wing Tsun Szövetség a legnagyobb Kung fu szövetség a világon, több mint 65 országban létezik és közel egymillió tanítványt számlál.

WT, mint szervezet

A Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszert világszerte tízezrek gyakorolják, köztük olyanok is, akik azelőtt magukat harcművészet oktatónak vallották, de később rájöttek, hogy ez az amit kerestek. Világszerte több különleges alakulatnak is oktatják ezt a harci rendszert, köztük a rendőrségnek, az amerikai haditengerészet tagjainak, az FBI-nak, a SEK-nek és a GSG9-nek Németországban, a GIP-nek Luxembourgban, a RAID alakulatoknak Franciaországban, a NOCS-nak Olaszországban, antiterorista alakulatoknak Indiában és a speciális rendori egységeknek Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában. Dr. Leung Ting az 1950-es évek végén kezdett Kung fu-t tanulni, először Leung Sheung. 1969 telén szervezte meg az első nyilvános Kung fu bemutatót a Yip Man mester által vezetett Ving Tsun Athletics színeiben. Yip Man nagymester mellett több stílus képviselője is jelen volt.

Si-jo Leung Ting 1967-ben kezdett Kung fu-t oktatni a Baptista Kollégiumban. Ez volt az első osztály, ami a Hong Kong-i Egyetemen működött. A Leung Ting Gimnázium 1970 májusában egy jól felszerelt edzőteremben kezdte meg működését. Tanítványai és Kung fu testvérei segítségével Leung Ting nagymester 1973. július 24-én megalapította a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Association-t. Több névváltoztatást élt meg az egyesület, 1983-ban az International Wing Tsun Martial Art Association nevet kapta, és a Wing Tsun név a Si-jo Leung Ting által kidolgozott Wing Tsun rendszerének a bejegyzett védjegye lett. A '90-es évek végére a Wing Tsun név az egész világon ismertté vált, és a mai napig a Leung Ting Wing Tsun a legnépszerűbb kínai Kung fu stílus a világon.Dai-Si-Fu Máday Norbert

Si-Fu Máday Norbert

1970. április 9-én született Kiskunhalason. Kung-Fu taulmányait 1985-ben kezdte. 1990-ben meghívta Leung Ting nagymestert Magyarországra. 1994-ben megszerezte a második mesterfokozatot. Eközben számtalan bemutatót, szemináriumot, vizsgát tartott. 1999-ben mestere kérésére Kínába utazott, hogy bemutatókat tartva népszerűsítse a Wing Tsunt. A bemutatókon végrehajtott Biu-Jee formájának dinamikája még a kínai mestereket is meglepte. 2002-ben Leung Ting nagymester 'fiává fogadta'. Ebben az évben felkérték az amerikai szövetség főinstruktori posztjára, melyet a magyar tanítványok érdekében nem fogadhatott el.

Sifu 2005-ben átvette Leung Ting Nagymestertől a 7. mesterfokozat diplomáját, helyettesei pedig az 5. mesterfokozatra léptek elő. Ez a magas rang lehetővé teszi Máday Sifunak, hogy a Mesterek Tanácsával a tanítványokat mesterekké vizsgáztassa és átadja a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség (International Wing Tsun Associaton - IWTA) diplomáját. 8. mesterfokozatát 2007-ben, 9. mesterfokozatát 2012 szerezte meg.Si-Hing Szabó Csaba

Szabó Csaba Si-Hing chi-gerk bemutatója Dai-Si-Fu Máday Norberttel

1974-ben született Debrecenben. Wing Tsun tanulmányait 1992-ben kezdte el Széll Gábor Si-Hingnél. 1994-től mint hivatalos oktató tevékenykedik. 1995-től Si-Fu Máday Norbert magántanítványa. 1998-ban szerzi meg 1. mesterfokozatát. 1999-ben Si- Fu Máday Norberttel Hong Kongba utazik Si-Jo Leung Tinghez, a Wing Tsun népszerűsítést célzó bemutatókon és edzőtáborban vesz részt. 2000-ben szerzi meg 2. , 2002-ben a 3. , 2004-ben a 4. mesterfokozatát, 2010-ben 5., 2017-ben pedig megszerezte 6. mesterfokozatát.

Jelenleg Budapest és Heves megye főinstruktora. Iskolákat vezet Egerben, Gyöngyösön és Budapesten a IX. és a XIII. kerületben, illetve rendszeresen tart oktatást a Rendőrtiszti Főiskolán.